Tütün ve alkolde teminat tutarları yükseltildi

Tütün ürünleri sektöründe, tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kağıdı, sigara filtresi, alkol ve alkollü içkiler üreten işletmelerden alınacak teminat bedelleri belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda teminat bedelleri, söz konusu ürün gruplarında faaliyet gösteren işletmelerden tahsil edilecek. Sigara üretimi alanında yıllık tek vardiyada teorik üretim kapasitesi 20 milyar adede kadar olanlar için 57 milyon 572 bin lira, 20-40 milyar adede kadar olanlar için 64 milyon 768 bin lira, 40 milyar adetten fazla olanlar için ise 71 milyon 965 bin lira teminat talep edilecek.

Makaron üretimi kategorisinde ise yıllık tek vardiyada teorik üretim kapasitesi 3 milyar adede kadar olanlar için 57 milyon 572 bin lira, 3-4 milyara kadar olanlar için 64 milyon 768 bin lira, 4 milyar adetten fazla olanlar için ise 71 milyon 965 bin lira teminat alınacak. Benzer şekilde, diğer tütün mamulleri segmentlerinde de teminatlar belirlendi ve uygulanacak.

Alkollü içecek sektöründe ise, fermente alkollü içki üreticilerinden ve alkollü içki ithalatçılarından alınacak teminatlar da belli oldu. Teminat tutarları, faaliyet hacimlerine ve üretim kapasitelerine göre değişiklik gösterecek. Sektördeki firmaların proje revizyonu veya faaliyet hacimlerinin değişmesi durumunda teminat tutarları güncellenecek ve toplam teminat tutarı 71 milyon 965 bin lirayı aşamayacak şekilde uygulanacak.

Tütün ve tütün mamulleri sektöründeki işletmelerden alınacak teminatlar, sektördeki faaliyetlere göre belirlenmiş olup, yönetmelik kapsamında belirli istisnalar bulunmaktadır. İdareler, mahalli idareler ve kamu iktisadi teşebbüsleri gibi kuruluşlardan teminat talep edilmeyecek.

Related Posts

Bakan Şimşek enflasyonda yine geleceği işaret etti: ‘2026’da fiyatlar çok daha yavaş artacak’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi programının işleyişine ve enflasyon sürecine dair açıklamalarda bulundu. İç ve dış şoklara karşı uygulanan politikaların sürdüğünü belirtti. Enflasyon rezerv ve finansman konularında son durumu paylaştı.

Danıştay yemek kartı tartışmasına son noktayı koydu! Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor

Danıştay, yemek kartlarına ilişkin tartışmalara son noktayı koyan bir karara imza attı. Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu, uzun bir süredir gündemdeki yerini koruyan yemek kartlarının kullanım alanı ve sigorta primi kesintisi noktasındaki …

İnşaat maliyet endeksi nisanda arttı

İnşaat maliyet endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 1,67, yıllık bazda yüzde 22,69 artış kaydetti.

Afyon pastırması AB’den tescil alan 34. lezzet oldu

Türkiye’nin eşsiz yerel tatlarından Afyon pastırması, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alarak AB’de tanınan 34. Türk ürünü oldu.

Kuzey Makedonya’da ÜFE yavaşladı

Üretici fiyatlarındaki artış hızı bir önceki aya göre belirgin şekilde yavaşladı. Mart ayında %7 seviyesinde olan yıllık üretici enflasyonu, enerji, sermaye ve tüketim mallarındaki fiyat artışlarının ılımlı seyretmesiyle düşüş gösterdi. Özellikle …

Suriyeliler birinci, Türkler ikinci oldu: O ülkeye vatandaşlık için akın ettiler

Almanya’da 2024’te reform edilen Vatandaşlık Yasası’nın ardından 291 bin 955 kişiye vatandaşlık verilerek rekor kırıldı.