Parayı ödemeden önce iki kere düşünün: Kapıda kalabilirsiniz

Bazı çiftlerin birbirini sevindirmek, sevdiklerini göstermek, bazen yeni bir başlangıca adım atmak, bazen başlangıçlarını kutlamak için bir vesile olarak gördüğü 14 Şubat Sevgililer Günü’ne sayılı günler kala, uzmanlardan uyarılar da art arda gelmeye başladı.

Hediye alışverişinden restoran rezervasyonlarına, mekan seçiminden evlilik teklifi organizasyonlarına, tatil seçeneğinden etkinlik takvimine kadar her adımda kötü niyetli kişiler tarafından dolandırılmamak için dikkatli olunması gerektiğine işaret eden uzmanlar, bu alanda tüketicilerin yapması gerekenlerle ilgili bilgi verdi.

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, çiftlerin özellikle 14 Şubat Sevgililer Günü’nde birbirini mutlu etmek için sürpriz yapmak istediğini, bu yüzden sunulan hizmet çeşitlerinin de her geçen sene arttığını belirterek geçmiş yıllarda yaşanan mağduriyetleri anımsattı.

Rezervasyon yaparken güvenilir işletmeler ve güvenilir internet sitelerinin tercih edilmesinin önemine işaret eden Küçük, şunları kaydetti:

“Özellikle bu dönemde bazı kişiler ve işletmeler ‘Çok yoğunuz, yerimiz dolu, kapora gönderin.’ diyerek insanları dolandırmaya çalışabiliyor. O yüzden tanınmayan işletmelere karşı temkinli olmak gerekiyor. Bu konu gerçekten önemli, geçtiğimiz yıllarda bununla ilgili çok sayıda mağduriyet yaşandı.

Tüketicilerden ‘aynı hizmetin birden fazla kişiye satılması’, ‘yatırılan kaporadan sonra iletişim kurulacak muhatap bulunamaması’ gibi çok sayıda şikayet dinledik. Sevgililer Günü’nde evlilik teklifi eden, aşkını tazelemek isteyen ya da sevdiklerine özel hissettirmek isteyen birçok kişi, otel veya restoran gibi hizmet işletmelerinden rezervasyon yapıyor.

Bu yıl 14 Şubat Cuma gününe denk geldiği için hafta sonu ile birleştirip sürpriz planları ve konaklama talepleri daha da artacaktır. Bu süreçte güvenilir işletmeleri tercih etmek, kapora ödemelerinde dikkatli olmak, açıklama kısmına ne için ödeme yapıldığına dair bilgi eklemek, internetten yapılan alışverişlerde güvenilir siteleri kullanmak oldukça önemli. Aksi halde kaporasını yatırdığınız işletmede kapıda kalabilirsiniz” dedi.

‘VERGİ KAYDI OLMAYAN İŞLETMELER TÜKETİCİLERİ MAĞDUR EDEBİLİYOR’

Özellikle Sevgililer Günü döneminde, bazı kişilerin etkinlik ve organizasyon adı altında insanları dolandırdığına dikkati çekerek “Vergi kaydı olmayan işletmeler, sahte organizasyonlar düzenleyerek tüketicileri mağdur edebiliyor. ‘Şu sanatçı sahne alacak, özel parti var.’ gibi iddialarla etkinlik duyuruları yapılıyor ancak gerçekte organizasyon vadedilen şekilde gerçekleşmiyor” dedi.

Bazı dolandırıcıların aynı otel veya restoran rezervasyonunu birden fazla kişiye satabildiğine dikkati çeken Küçük, bunu yaşayan tüketicileri uyararak “Eğer karşılarında yasal bir işletme varsa ayıplı hizmet nedeniyle tüketici hakem heyetine başvurabilirler. Ancak bir vergi kaydı veya ticari adresi olmayan dolandırıcılara denk gelirlerse sadece savcılığa şikayet edebilirler” önerisinde bulundu.

‘FİYATI AŞIRI CAZİP GÖSTEREN İŞLETMELERE DİKKAT EDİN’

Tüketiciyi çekmek için abartılı reklam yapan ve muadillerinden çok düşük fiyat sunan işletmelere karşı dikkat edilmesi gerektiğini bildiren Küçük, özel günlerin çok sayıda olası dolandırıcılık seçeneklerinin ortaya çıkmasına neden olduğunu aktardı.

Küçük, “Özellikle fiyatı aşırı cazip gösteren, abartılı reklam yapan ve ‘Önceden ödeme yapmazsanız yer bulamazsınız.’ baskısı kuran işletmelere karşı dikkatli olunmalı. Kapora ödemelerinde mutlaka ne için ödeme yapıldığı belirtilmeli ve güvenilir işletmeler tercih edilmeli. Bu konular gerçekten önemli” diye konuştu.

Related Posts

İstanbul’daki depremler sonrası fırsatçılar ortaya çıktı: Konut ve bilet fiyatları uçtu!

İstanbul’daki depremler sonrası, yurttaşlar güvenlik kaygılarıyla yeni evler arayışına girerken fırsatçılar fiyatları artırarak durumu kendi lehlerine çevirmeye çalıştı. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, yurttaşları bu konuda dikkatli olmaları yönünde uyararak, fırsatçılara karşı denetim çağrısında bulundu.

Türk çay devi iflas bayrağını çekiyor

120 yıllık geçmişe sahip Türkiye’nin köklü çay markası Tirebolu 42, mali darboğazı aşamayınca konkordato sürecine girdi. Mahkeme, alacaklılarla yapılacak kritik toplantı için tarih verdi.

Sağlam zemindeki daire fiyatları uçtu! Deprem fırsatçıları çadır ve acil durum çantasına da el attı

İstanbul’da yaşanan depremin ardından, acil durumlarda ihtiyaç duyulan çadır, kamp sandalyesi ve acil durum çantası gibi malzemelerin fiyatları da fırladı.

İstanbul’da her 10 evden 4’ü hala sigortasız!

Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından gözler yeniden deprem sigortalarına çevrildi. Yalova yüzde 83’lük oranla Marmara’da zirveye çıkarken, İstanbul’un sigortalılık oranı yüzde 62 ile Türkiye ortalamasını aştı. Ancak hala milyonlarca konut sigortasız durumda.

Kripto para borsası kullanıcıları uyardı: Yarın son gün!

Kripto para borsası Binance TR kullanıcılarını uyardı. Kripto varlık platformları için geçen yıl yürürlüğe giren yasal düzenlemeler kapsamında, kullanıcıların kimlik doğrulama işlemlerini 25 Nisan’a kadar tamamlamaları gerektiğini duyurdu.

Halkın enflasyon kaygısı artıyor: Altın ve dolar güvenli liman oldu

Koç Üniversitesi’nin Nisan anketi, hanehalkının enflasyon beklentilerinin yükseldiğini ve yatırım tercihlerinin yeniden altın ve dolara kaydığını ortaya koydu. Özellikle gençler ve yaşlılar enflasyona karşı en tedirgin gruplar arasında yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir