76 milyon yıllık “cinayet” çözüldü

Kanada’da Teruzorun Boyun Kemiği Bulundu: Timsah İzine Rastlandı

Kanada’nın Alberta bölgesinde yapılan araştırmalar sırasında, Azhdarchidae ailesine ait bir teruzorun boyun kemiği keşfedildi.

Teruzorlar, dinozorlarla aynı dönemde yaşamış ve tarihteki en büyük uçan hayvanlar olarak bilinmektedir.

Yaklaşık 76 milyon yıl öncesine dayanan bu boyun kemiği, Cryodrakon boreas türünden bir yavru teruzora ait olduğunu ortaya koydu. Yavru teruzorun kanadının 2 metre olduğu tahmin edilirken, yetişkinlerin 10 metreye kadar kanat açabildiği bilinmektedir.

Bilim insanları, incelenen kemiğin üzerinde 4 milimetrelik bir ısırık izi buldular.

Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi’nden Dr. Caleb Brown, “Teruzor kemiklerinin hassas olduğunu ve başka bir hayvan tarafından ısırıldığının açıkça görüldüğü fosillerin nadir olduğunu” belirtti. Ayrıca, bu örneğin bir yavruya ait olmasının daha da ender bir durum olduğunu vurguladı.

Dr. Brown ve ekibi, bulgularını Journal Of Paleontology dergisinde paylaştı ve ısırık izinin timsah benzeri bir hayvan tarafından yapıldığını tespit etti.

Bilim dergisi IFLScience’a göre, ısırığı gerçekleştiren hayvanın Alligatoridae familyasından Leidyosuchus canadensis türüne mensup olduğu düşünülüyor. Bu hayvanlar, günümüz timsah ve kaymanlarının atası olarak kabul edilir.

Yapılan yeni araştırma, 76 milyon yıl öncesi av-avcı ilişkileri hakkında değerli ipuçları sunarken, timsahların yavru teruzorları avlayabileceği veya besleyebileceği fikrini desteklemektedir.

Dr. Brown, “Sadece bir kemiğin bile 76 milyon yıl önceki yaşam mücadelesine dair önemli bilgiler sunabileceğini görmek son derece etkileyici” şeklinde konuştu.

Her zaman en eksiksiz fosil olmasa da, kısmen korunmuş fosillerin bile ilginç hikayeler anlatabileceği vurgulandı.

Related Posts

Apple, Mac deneyimini iPad ve iPhone’lara taşıyor!

Apple son güncellemeler ile birlikte; iPad, iPhone ve Mac arasındaki farkı daha da azaltıyor. Yeni iPadOS ve iOs sürümleri, iPad ve iPhone kullanıcılarına Mac benzeri deneyimler sunarak cihazların kullanım şeklini değiştirmeye hazırlanıyor. Apple …

Anthropic, iki yıl içinde yapay zekanın kara kutusunu açmak istiyor

Yapay zeka teknolojileri her geçen gün daha güçlü hale gelirken, bu sistemlerin nasıl çalıştığı halen tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Anthropic CEO’su Dario Amodei, yayınladığı dikkat çekici bir makalede, bu bilinmezliğin tehlikelerine dikkat …

Elon Musk DOGE’deki görevinden çekiliyor: “Önceliğim artık Tesla olacak”

Elon Musk, tartışmaların odağında yer alan Hükümet Verimliliği Bakanlığı (DOGE) görevinden adım adım çekiliyor. Musk’ın kendi ifadesine göre bu kararın temel nedeni, DOGE’nin kurulum işinin büyük ölçüde tamamlanmış olması ve artık zamanının çoğunu Tesla’ya ayırmak istemesi.

Scratch Cup 2025’te, doğayı koruyan teknolojiler geliştirildi!

QNB Türkiye’nin Habitat Derneği işbirliğiyle düzenlediği teknoloji ve kodlama yarışması Scratch Cup 2025, bu yıl rekor katılıma sahne oldu. 21 Nisan’da Kristal Kule’de düzenlenen final etkinliğinde, çocuklar “Doğayı Koruyan Teknolojiler” teması …

Yirmi yaş dişleri değerlendi: Artık çöpe atılmıyor, özel bankalarda saklanıyor

Uzun yıllar boyunca gereksiz bir evrimsel kalıntı olarak değerlendirilen yirmilik dişler, artık rejeneratif tıpta önemli bir rol oynama potansiyeline sahip.

Windows 11’in gizemli “inetpub” klasörü, o kadar da masum değilmiş

Microsoft’un son güncellemeyle beraber Windows 11’li sistemlerde oluşturduğu gizemli “inetpub” klasörü, bir sorunu çözerken daha büyük bir soruna yol açmış olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir