Maliye yeni denetim dalgası başlattı! Matrah farkı 80 milyar lirayı aştı

Enflasyon Muhasebesi Yeniden Uygulanıyor

Artan enflasyonun etkilerinden arındırılmak için 2023 yılında alınan karar çerçevesinde, 2024 yılından itibaren enflasyon muhasebesine yeniden başlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, enflasyon muhasebesinin doğru bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla denetimlerini genişletirken, bugüne kadar tespit edilen matrah farkının 80 milyar lirayı aştığı bildirildi.

ENFLASYON MUHASEBESİ NEDİR?

Yüksek enflasyon dönemlerinde mali tabloların gerçeğe uygun bir şekilde sunulmasını sağlayan enflasyon muhasebesi, varlık, yükümlülük, gelir ve giderlerin enflasyon etkilerine göre düzeltilmesini içeren bir muhasebe uygulamasıdır.

Vergi Usul Kanunu’na göre, bu düzeltmeler sonucunda bazı mükellefler için vergi ödeme zorunluluğu doğabilmektedir.

Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, enflasyon muhasebesini doğru uygulamayan veya istismar eden mükelleflere yönelik denetimlerin başlatıldığı belirtildi.

İZAHI KABUL EDİLMEYENLER İNCELEME ALTINDA

VDK Risk Analiz Merkezi’nin çalışmaları sonucunda hatalı işlem yaptığı belirlenen mükellefler, uyguladıkları enflasyon düzeltmeleri konusunda açıklama yapmak üzere izaha çağrıldı. Yapılan incelemeler neticesinde, hatalı uygulama kabul eden mükellefler yeni beyannameler vererek enflasyon muhasebesinde artırılan matraha yaklaşık 13.5 milyar lira ekledi. İzahları kabul edilmeyen mükellefler ise incelemeye sevk edildi.

İZAHA DAVET YENİDEN BAŞLIYOR

VDK’nın yaptığı ilk denetimlerde hatalı işlemler tespit edilmesinin ardından ikinci denetim çalışmalarına başlandı. Yapılan hesaplamalara göre, artırılması gereken matrah farkının yaklaşık 67 milyar lira olduğu belirtildi. Bu süreçte de tespit edilen mükellefler, izaha davet edilecek.

MÜKELLEFLERE İNCELEME UYARISI

Denetim sürecinde tespit edilen matrah farkının 80 milyar lirayı aştığı bildirilirken, bu tutarın daha da artması bekleniyor. Enflasyon muhasebesinde hatalı uygulama yapan mükellefler de incelemeye alınacak.

“MÜKELLEF HAKLARI İÇİN ÖNEMLİ”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, bu denetimlerin asıl hedefinin vergi toplamak değil, enflasyon düzeltmesinin doğru bir şekilde uygulanmasını sağlamak olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

Enflasyonla mücadele kapsamında yürütülen program sayesinde, dezenflasyon sürecine girilmiştir. Mali tabloların enflasyon etkilerinden arındırılarak, mükelleflerin gerçek mali durumunu yansıtması hayati önem taşımaktadır. Mükelleflerin beyannamelerini sunarken enflasyon düzeltmesini doğru yapmaları, ileride cezalı işlemlerle karşılaşmamaları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu uygulama, vergi sisteminin doğru işlemesi ve mükellef haklarının korunması açısından büyük bir adımdır.

“DEZENFLASYON SÜRECİNDE İYİ SONUÇLAR ELDE EDİLECEKTİR”

Şimşek, sağlıklı mali veriler verilmesinin, işletmeler ve kamu maliyesi açısından şeffaf ve güvenilir bir zemin oluşturacağını belirterek, “Dezenflasyon sürecinde elde edilen başarıyla, bu tür düzeltme ihtiyacının ortadan kalkacağını düşünüyorum.” dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Turizm Bakanları Erzurum’da bir araya geldi

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 6. Turizm Bakanları Toplantısı (EİT 2025), Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde, üye ülke temsilcilerinin katılımıyla Erzurum’da gerçekleştirildi.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin enerji faturasını hafifleteceği öngörülüyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “kurtuluş günü” olarak nitelendirdiği 2 Nisan’dan bu yana Brent petrol yüzde 10,5 düşerek yaklaşık 7,8 dolar, WTI ham petrol ise yüzde 10,7 azalarak yaklaşık 7,6 dolar değer kaybetti.

Türkiye ve ABD ticarette yeni döneme hazırlanıyor: İşbirliği ve yatırım mesajı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD’li mevkidaşlarıyla yaptığı telekonferans görüşmesinde iki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hedefinin altını çizdi. Enerjiden dijital ekonomiye birçok alanda iş birliği mesajı verildi.

ABD’de enflasyon beklentisi 44 yılın zirvesine çıktı!

Amerikalı tüketicilerin eğilimleri doğrultusunda hazırlanan tüketici güven endeksinin nisan ayına ilişkin nihai verileri açıklandı.

İstanbul’daki depremler sonrası fırsatçılar ortaya çıktı: Konut ve bilet fiyatları uçtu!

İstanbul’daki depremler sonrası, yurttaşlar güvenlik kaygılarıyla yeni evler arayışına girerken fırsatçılar fiyatları artırarak durumu kendi lehlerine çevirmeye çalıştı. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, yurttaşları bu konuda dikkatli olmaları yönünde uyararak, fırsatçılara karşı denetim çağrısında bulundu.

Türk çay devi iflas bayrağını çekiyor

120 yıllık geçmişe sahip Türkiye’nin köklü çay markası Tirebolu 42, mali darboğazı aşamayınca konkordato sürecine girdi. Mahkeme, alacaklılarla yapılacak kritik toplantı için tarih verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir