Zonguldak Sahili Çöp Dağına Döndü!
Zonguldak sahilinde, 2009 yılına kadar çöp döküm alanı olarak kullanılan bölge, arıtma tesisinin yapılması ve yeni çöp döküm alanının belirlenmesiyle kapatıldı. Ancak 30 yıldan fazla süre çöp atımıyla kullanıldığı için, çöp dökümü durduktan sonra kaçak olarak hafriyat ve moloz dökümü devam edince bölgede adeta ‘çöp dağı’ oluştu. Karadeniz’in dalgalarıyla denize karışan evsel ve tıbbi atıklar, sahil boyunca yayılmaya başladı. Sahilde şırınga, ilaç şişesi, serum hortumu gibi tıbbi atıklar ile plastik, demir gibi evsel atıklar görülmektedir. Belediye ekipleri, öğrenciler ve çevre grupları sahilde düzenli olarak çöp toplama etkinlikleri düzenlese de çöpler dalgalarla denize karışmaya devam etmektedir.
1,5 kilometrelik sahil şeridinde, atıklar nedeniyle denize girenlerin sayısında azalma olmasına rağmen, bölge piknik ve olta balıkçılığı için popülerdir. Bölgedeki zemin aşınmasını önlemek adına çöp dağının kaldırılması veya set çekilmesi gibi projeler önerilmiş olsa da henüz somut bir çalışma yapılmamıştır.
‘TOPLANSA DA DALGA GERİ SERİYOR’
Çöplerin dalgalarla sahil boyunca yayıldığını belirten 63 yaşındaki Mustafa Dikbaş, “Zonguldak’ın çöpleri eskiden buraya atılıyordu. Dalga çıktığında deniz çöpleri almaya başladı. Alıp tekrar sahile vuruyor. Çöp yığınları bu sebeple oluşuyor. Bu durumu önlemek için büyük taşların konulması gerekiyor ki dalga çöp yığınlarını sahile vurmasın. Her dalga aynı sorunu tekrarlıyor. Burası temizlense bile eski çöpler yeniden sahile geri dönüyor” şeklinde konuştu.
‘YERLERDE ŞIRINGALAR, İĞNELER, SERUMLAR OLUYOR’
Tıbbi atıkların da tehlikeli olduğunu vurgulayan Dikbaş, “Eskiden buraya tıbbi atıklar da atılıyordu. Yerler hep şırıngalar, iğneler, serumlarla dolu. Bu da tehlikeli çünkü yıllar geçse de tehlike devam ediyor. Ben emekliyim, buraya balık tutmaya geliyorum. Bir gün iğne battı ayağıma, terlikten dolayı. İğnenin ucu eskiden kalan bir iğne çıktı” dedi.