1 milyar Dolar’a dalacağız

Türkiye, Nükleer Denizaltı Teknolojisi İçin Adım Atıyor

Türkiye, sadece yedi ülkede bulunan nükleer denizaltı teknolojisi için harekete geçti. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, “Caydırıcılık gücümüzü artırmak amacıyla nükleer enerjili atak denizaltılar için adım atacağız” açıklamasını yaptı. Her biri 1 milyar dolara mal olacak nükleer denizaltıların üretim adedi, tehdit algısına göre belirlenecek.

HANGİ ÜLKELERDE VAR?

ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere balistik füze taşıyan nükleer denizaltılara sahipken, Hindistan nükleer atak sınıfı denizaltılara, Brezilya ise Fransa ile ortak üretim yapıyor. Türkiye’nin nükleer silah taşımayan ama nükleer enerjiyle çalışan atak denizaltılar geliştireceği belirtiliyor. Bu adımın, Akdeniz bölgesinde dengeyi değiştireceği öngörülüyor.

‘JEOPOLİTİK ZORUNLULUK’

“Mavi Vatan” kavramının öncülerinden olan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, projeyi savunarak “Bu bir jeopolitik zorunluluktur” ifadesini kullandı. Gürdeniz’e göre, Türkiye’nin okyanuslara erişimi olan tek Türk devleti olması nedeniyle nükleer denizaltı kapasitesine sahip olması gerekiyor. Mevcut dizel-elektrikli denizaltıların yanı sıra, stratejik caydırıcılığı artıracak bu adım, uzun vadeli askeri vizyonun bir parçasını oluşturacak.

Deniz Altında Dört Ay!

Nükleer denizaltılar, içlerinde bulunan nükleer reaktör sayesinde yüzeye çıkmadan aylarca deniz altında görev yapabiliyor. Havadan bağımsız olarak hareket edebilen ve 4 ay kadar su altında kalabilen nükleer denizaltılar, geleneksel akülü denizaltılardan farklı olarak yüksek hızda uzun süreli kullanım imkanı sunuyor.

İLKİ 1954’TE İNDİ

Nükleer denizaltılar yüksek maliyet ve ileri teknoloji gerektirdiği için dünyada sınırlı sayıda ülke tarafından kullanılıyor. ABD, 1954 yılında ilk nükleer denizaltı olan USS Nautilus’u denize indirirken, Sovyetler Birliği (SSCB) ise 1958 yılında nükleer denizaltı üretimi gerçekleştirdi. Günümüzde, ABD en büyük nükleer denizaltı filosuna sahip (72 adet) olup, Rusya (32) ve Çin (12) takip etmektedir.

Related Posts

2009’da kapattılar, 16 yıldır kurtulamadılar

Zonguldak’ın Kozlu Sahili’nde 2009’da kapatılan çöplük alanda daha önceden biriken tıbbi ve evsel atıklar, dalgalarla birlikte sahile yayılıyor. Kentin çöpünün uzun yıllar bölgeye döküldüğünü söyleyen Mustafa Dikbaş (63), “Dalga çıktığında, deniz çöpleri almaya başladı. Alıp tekrar sahile vuruyor. Çöp yığınları bundan kaynaklanıyor” dedi.

MHP’nin kilit isminden cezaevindeki CHP’li başkana övgü

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda tutuklu CHP’li Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in sözlerini alıntılayarak, Özer’in yaptığı analiz için övgü dolu sözler söyledi.

Toplu taşımada 15 Temmuz kararı: Ücretsiz hatlar belli oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce (İBB), 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü dolayısıyla kent genelindeki toplu ulaşım ücretsiz olacak.

Nestle’nin şişe sularında sağlık alarmı: Polis şirkete baskın yaptı

Fransa’da şişe sularda yasaklı arıtma sistemi kullanıldığı gerekçesiyle polis, Nestle Grubu’nun Issy-les-Moulineaux merkezinde arama yaptı.

Bu sonuçlar Erdoğan’ı kızdıracak! Erdoğan ile İmamoğlu arasındaki fark 15 puan açıldı

Ank-Ar’ın “Seçmen Gündemi Araştırmaları” anketinin Haziran ayı sonuçları açıklandı. Anketin sonuçlarına göre, İmamoğlu yüzde 58.6 oy alırken, Erdoğan yüzde 41.4’te kaldı.

Eskişehir’de feci kaza: Motosiklet sürücüsü can verdi

Eskişehir’de otomobille çarpışan motosikletin sürücü can verdi.